
Prachtig grote bladknopen zoals je nog nooit gezien hebt, dat is Ya bao thee. Een witte thee van wilde bladknoppen uit Yunnan met een intens geurig aroma. Het zetten van deze thee op de traditionele Chinese wijze – gong fu cha – met een gaiwan belooft een reis door de vele smaken. Met iedere opschenking een nieuwe diversiteit aan smaken. Ik heb er de tijd voor genomen, thee drinken wordt een meditatie, alleen de thee en ik. Verder niets. Wel acht keren heb ik de Ya bao opnieuw kunnen opschenken.
Wat begon met zachte delicate smaken ontwikkelde zich tot een meer rijp aroma, houtachtig gevolgd door tonen van rijp en sappig fruit. En toen kwam het besef, deze thee neemt me mee op reis door de seizoenen, beginnend met een vroege lente brengt ze me naar het einde van een zomer. Ik deel je mijn proefnotitie hieronder. Geniet!
2 gram Ya bao gezet in een gaiwan met inhoud van 50 ml.
Eerste opschenking 85 C – 1 minuut
Aroma: Vanille, nat papier, vers gekapt hout – zaagsel
Smaak: Amandel (wit), vanille en een zoete nasmaak. Mondgevoel is vol. De thee soepel.
De gezette thee is bijna kleurloos.
Tweede opschenking 85 C – 1 minuut
Aroma: Hooi, gedroogde kruiden, bloemige tonen.
Smaak: Gedroogde kruiden, fris, lavendel. Mondgevoel alsof het een laagje achterlaat.
De gezette thee krijgt nu een bleek geel-groene kleur.
Derde opschenking 85 C – 1.30 minuut
Aroma: Vol en dik, fruitig, fris, geel, zacht en sappig fruit.
Smaak: wit of geel zacht fruit, peer, nectarine, mango.
Vierde tot achtste opschenking 90 C – 1 .30 tot 2 minuten
De aroma’s van tropisch fruit worden zachter maar de zoetheid in smaak blijft volop aanwezig.
Wel ontdek ik nog meer houtachtige tonen en ook iets van zoethout. De thee is licht zoet en zo zacht als zijde. Een pareltje!
Geef een reactie