
Tie Guan Yin (TGY), de theedrinkers onder ons zijn ongetwijfeld bekend met deze oolong thee. De licht zoete en bloemige thee is een veel gedronken klassieker welke zelfs is opgenomen in de lijst van top tien meest bekende Chinese theeën.
Enkele jaren geleden vond ik bij Formocha in Amsterdam een Tie Guan Yin, traditionele stijl. De bladeren zijn dieper geoxideerd en de gerolde bladeren zijn herhaaldelijk een roasting ondergaan waardoor ze donker zijn gaan kleuren en de smaken als het ware zijn gaan karamelliseren. Zo ontstaat er een thee met meer complexiteit en warme, fruitige smaken.
Hoe komt het dan zo dat deze donker geroosterde thee de traditionele Chinese TGY wordt genoemd maar we juist de licht geroosterde thee in de winkels en online aangeboden krijgen? De licht geroosterde TGY blijkt de ‘moderne’ variant te zijn welke is ontwikkeld in de jaren 90. Er is onder het publiek een voorkeur ontstaan voor zoete, lichte en frisse tonen, welke in de licht geroosterde en licht geoxideerde TGY te vinden zijn en juist daarom vind je voornamelijk deze moderne versie van de TGY thee terug in de winkels.
Bij White2Tea zag ik onlangs een aanbod in verschillende TGY kwaliteiten en roastings. Het proberen waard als je de verschillen in smaak wilt ervaren. Hieronder kun je mijn ervaring teruglezen.
Type 1 – Traditioneel
Blad: Donker van kleur.
Smaak en aroma: honing-achtig, licht bloemig en fruitig. Volle body en een stroperig mondgevoel.
Conclusie: Een thee met gelaagdheid, complexiteit en een mooie smaakbalans.
Type 3 – Modern
Blad: Lichter van kleur
Smaak en aroma: Onwijs zoet. Perzik, fruitig, bloemig. De tannines komen sneller naar voren. Geeft een lange nasmaak in de keel. Eveneens heeft deze een volle body en een stroperig mondgevoel.
Conclusie: De zoete smaken voeren bij deze thee sterk de boventoon. Je kunt bij het zetten van deze thee veel minder blad gebruiken omdat de smaken heel aanwezig zijn. Naar mijn persoonlijke smaak is deze thee te zoet.
Geef een reactie