
Het is een zomerochtend met een zacht briesje dat kruidige en bloemige geuren met zich draagt wanneer ik een blik met Japanse thee van Ippodo tea uit mijn kast haal. In de lente en zomer drink ik graag een verfrissende groene Japanse thee en het liefst nog een cold brew, een manier van thee zetten met koud water. Het water dat ik voor een cold brew Japanse thee gebruik is Evian.
Het droge blad heeft een diepgroene kleur met een lichte glans en ik zie dat er vrij veel lange dunne naaldjes zijn en maar weinig ‘dust’. Dit zal dus een ‘asamushi’ sencha zijn, ofwel een normaal gestoomde sencha met een stoomtijd van ongeveer 30 seconden. Een diep gestoomde sencha bevat namelijk veel dust en gebroken blad. Het volle aroma van het droge blad geeft alvast een goede indruk, het is vegetaal, fris en rijk aan umami.
Eerste opschenking
De thee geeft een geel-groene kleur in het kopje. Wanneer ik deze eerste opschenking proef, ontdek ik uitgebalanceerde smaken van umami, groene groente – vers gestoomde broccoli en zelfs een hint van cacao. De groene thee geeft een volle en boterige body. De nasmaak blijft mooi hangen met meer groene, zoete en romige smaaktonen. Het opgeschonken blad geeft een ziltig aroma en doet denken aan een koele zeebries.
Tweede opschenking
Ditmaal laat ik de blaadjes korter trekken. Er ontstaat een thee met een meer intense smaak, lichte astringentie en een licht bittertje als van een walnoot. De umami doet een kleine stap terug en laat de groene en vegetale smaken meer naar voren komen. De opgeschonken blaadjes geuren nu naar vers gemaaid gras.
Derde opschenking
Deze opschenking geeft een meer zachte smaak. Het bittertje van walnoot neemt af en er blijft een toegankelijke ronde en licht zoete thee over met typische groene en grassige smaken.
Sencha Hosen is mooi in balans met zowel umami, zoetheid als fris groene vegetale smaken. Een elegante groene thee met een verfijnd karakter dat je van een kwalitatieve Japanse sencha mag verwachten.
Geef een reactie